IZVIRI VIPAVE

IZVIRI VIPAVE

Mesto Vipava je dobilo ime prav po reki Vipavi, ki je tu velika naravna znamenitost, saj takšne oblike izvira ne srečamo nikjer drugje v Evropi. Kraška voda prihaja na površje iz večjih razpok in špranj na stiku med neprepustnim flišem in nanj narinjenimi karbonatnimi kamninami, ki gradijo Nanos.

Reka Vipava ima kar sedem stalnih izvirov. In vsi se nahajajo ravno tu v mestu Vipava.  Glavna izvira reke Vipave sta Podskala in dvojni izvir Podfarovž, ki se nahajata le nekaj metrov stran od Glavnega trga, za Lanthierijevim dvorcem. Najjužnejši je izvir Pri kapelici, sledi izvir Pod lipco, ki je zajet za vodovod. Tretja skupina izvirov je razporejena v osrednjem zatrepu vipavskih izvirov. V južnem delu tega zatrepa vre voda iz številnih razpok in ograd pod hišo in vrtovi, večji izvir je tik za nekdanjim mlinom. Najizdatnejši izvir je tik pod vhodom v umetni rov Vipavske jame, tako imenovan izvir v Jami. V osrednje izvire Vipave, imenovane Podskala, se poleg omenjenih dveh izvirov stekajo še vode po dveh neprehodnih špranjastih rovih Za gradom. Ob najvišjih vodah se pojavi še vrsta drobnih curkov iz skalnih razpok nad izviri.

Izviri reke Vipave ne presahnejo niti v največji suši in so dovolj močni, da je Vipava mogočna reka že takoj ob izviru.  V poletnih časih pa je  Vipava prava osvežitev. Omenjena reka pa je zelo znana tudi med ribiči, saj v njenih vodah živijo številne vrste rib.

  • Brezplačno strokovno vodenje
  • Prost vstop
  • Degustacija: Vinoteka Vipava - Wine Shop

Urnik ogledov znamenitosti s kuponi

  • PET: 17.00

Ostale znamenitosti

Brda.

Galerija Alma House

Več

Sabotin Park Miru

Več

VILA VIPOLŽE

Več
Vipavska dolina.

ARHITEKTURA VIPAVE

Več

DVOREC LANTHIERI IN VINARSKI MUZEJ

Več

GALERIJA OSKAR KOGOJ NATURA DESIGN

Več

Grad Kromberk

Več

Grad Rihemberk

Več

MIRENSKI GRAD

Več

MOSTOVI VIPAVE

Več

PILONOVA GALERIJA AJDOVŠČINA

Več

Samostan Kostanjevica

Več

TRG EVROPE NOVA GORICA - Muzejska zbirka Kolodvor

Več

VIPAVSKI KRIŽ

Več
Kras.

BOTANIČNI VRT IN INTERPRETACIJSKI CENTER KRAŠKE VEGETACIJE V SEŽANI

Več

Kobilarna Lipica

Več

PARK ŠKOCJANSKE JAME

Več

PEPIN KRAŠKI VRT IN PEPINA ZGODBA

Več

POMNIK MIRU NA CERJU

Več

ŠKRATELJNOVA DOMAČIJA

Več

SLAMČEVA DOMAČIJA PLISKOVICA

Več

ŠTANJEL - OGLED SPACALOVE GALERIJE

Več